Contact

x

Uit de oude doos: "ERP training stinks"

14 december 2016, 3 min leestijd

Af en toe houd ik grote schoonmaak in mijn archief dat inmiddels uitdijt van de vaste schijf op mijn computer naar servers in de Cloud. Ik kom dan allerlei interessante zaken tegen en bezwijk voor de verleiding om die meteen te gaan bekijken. Daardoor gooi ik uiteindelijk nauwelijks iets weg maar heb ik wel alles een nieuwe rangschikking gegeven. Herkent u dat? 

Misschien kent u dan ook het artikel "ERP training stinks" nog. Ik kwam het tegen in een mapje genaamd "oud". Malcolm Wheatley publiceerde het 16 jaar geleden in CIO. Ik werkte toen bij een opleidingsbedrijf en wij leverden traditionele klassikale IT-trainingen. Malcolm veegde de vloer aan met die manier van trainen voor ERP-implementaties. Het artikel maakte veel indruk op mij en daarom heb ik het dan ook al die tijd bewaard. Ik ben er maar eens voor gaan zitten om uit te vinden wat er sinds het begin van deze eeuw is veranderd.

 "As ERP implementations falter and failmany people think the answer is more training. They are wrong." 

Volgens Malcolm Wheatley kwam 85% van de ERP-implementaties in grote problemen. Wat had die resterende 15% dan anders gedaan dan de rest? Waarom waren zij wel succesvol? Malcolm vond de smoking gun: verkeerde training of totaal gebrek aan training hoorden volgens hem bij de belangrijkste redenen waardoor ERP-implementaties konden mislukken.   

Alleen applicatietraining

Als er werd getraind dan ging het alleen over de werking van een ERP systeem. Zulke trainingen leverden volgens Malcolm niets op omdat de medewerkers juist het Waarom, het Waar en het Wie in het nieuwe ERP-proces moesten leren. Je kunt namelijk makkelijk leren om met een druk op de knop een verkoopopdracht te bevestigen. Maar daar hoort dan wel het inzicht bij dat je daarmee 20.000 kilometer verderop meteen de productie van het betreffende artikel in gang zet.

Black hole of middle management

Managers waren gewend om hun medewerkers te managen. Nu moesten ze het ERP-proces managen. Net als hun medewerkers hadden ze onvoldoende inzicht in het waarom, waar en wie van de nieuwe ERP manier van werken. Om hun dagelijkse operatie in de lucht te houden gingen ze om het systeem heen werken met alle gevolgen van dien. Malcom Wheatley noemde dat “the black hole of middle management”

Samenzwering van zwijgers

Vervolgens stelt Malcolm dat alle implementatiepartners zeggen dat training belangrijk is, maar dat het ook het eerste is waarin ze strepen als het over de kosten en de planning gaat. Malcolm Wheatley noemde dat “Een samenzwering van zwijgers”. De mensen die het belang van training moeten melden doen dit niet. De mensen die zouden moeten weten wat nodig is om ERP te laten landen op de werkplek van de medewerkers, willen dat niet horen.

Wat vindt u; veel veranderd?  

We weten inmiddels dat alleen vooraf trainen niet het gewenste resultaat oplevert. We hebben het nu over user adoption. Mensen zoals Bob Mosher (informeel leren) en Charles Jennings (70:20:10) hebben ons bewuster gemaakt over wat, hoe en waar er daadwerkelijk geleerd wordt bij implementaties. We weten inmiddels dat leren en support op de werkplek een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van een implementatie. Ons instrumentarium is met tools voor e-learning en electronic performance support sterk verbeterd; we kunnen iedereen overal bereiken.

Maar we zwijgen nog te vaak over wat daadwerkelijk nodig is om een IT implementatie succesvol te laten landen op de werkplek van de medewerker. User adoption is nog steeds een blinde vlek en  het blijft zaak om die blinde vlek zichtbaar te maken en daarop te acteren. En ja, dat kan vaak gewoon met een adequate mix van e-learning, training en performance support. 

Om te eindigen met een vrije vertaling van Malcolm Wheatley: "Anders dan zou het licht aan het einde van de implementatietunnel wel eens de koplampen van een aanstormende sneltrein kunnen zijn. En we weten allemaal hoe dat afloopt." 

Collega Carlo van Schijndel pleitte eerder voor een verandering in ERP trainingen, in zijn blog "Waarom ERP-gebruikers geen bakkers zijn".

Podcast

Onze Learning & Change consultants bloggen regelmatig over nieuwe ontwikkelingen en hun bevindingen. Deze blogs zijn nu ook beschikbaar als podcasts. Makkelijk voor onderweg. Beluister ze online of download ze gratis.

Beluister de podcast