Contact

x

Weg met de traditionele e-learning: 5 voorwaarden voor microlearning

20 december 2016, 3 min leestijd

Heb je net een interessante opleiding gevonden die voldoet aan je wensen en tegen een redelijke prijs, blijkt dat die het komende halfjaar niet wordt aangeboden. Het overkwam mij toen ik voor een collega een geschikte opleiding zocht. Gelukkig is er dan e-learning. Ideaal voor een situatie als deze.

De grote vraag is echter of e-learning ook een effectief middel is. Want wat blijft er van een eenmalige injectie van kennis hangen in het hoofd van de deelnemer? Een betere oplossing is in mijn ogen om de grootschalige digitale opleidingstrajecten in te ruilen voor kleinere oplossingen. Ook wel bekend als microlearning. Aan de hand van vijf aspecten leg ik uit waaraan deze vorm van leren moet voldoen.

1. Learning bites

Bied de leerstof aan in hapklare brokken die niet langer duren dan vijf of tien minuten. Eenvoudig te verteren, te begrijpen en te herinneren. Door de content gefragmenteerd aan te bieden, wordt de cursist gedwongen te focussen op één onderwerp. Het past bovendien prima in een drukke agenda. Denk aan dat halfuurtje tussen twee afspraken in. Een prima moment voor een learning bite om wat kennis op te frissen.

 2. Afwisseling

Door alleen twintig uur e-learning in 120 stukken van tien minuten te verdelen, red je het niet. Afwisseling is belangrijk. Het moet een mix zijn van artikelen, video’s, simulaties en infographics. En dat gecombineerd met korte, doelgerichte opdrachten. Leren is immers geen doel op zich. Je wilt dat de cursist het geleerde kan toepassen in een praktijksituatie, liefst direct. Rekening houden met verschillende leerstijlen en de leerstof op verschillende manieren aanbieden. Dan blijf je als deelnemer gemotiveerd en kijk je snel weer uit naar de volgende learning bite.

3. Mobiel

Een absolute voorwaarde is het mobiel toegankelijk maken van de content. Leesbaarheid op telefoon of tablet is belangrijk. Om overal en op ieder moment te kunnen leren, moeten cursisten de content ook te allen tijde kunnen benaderen. Omdat je niet 24 uur per dag online kunt zijn, moet je de content ook kunnen downloaden om deze offline te bestuderen. Handig om bijvoorbeeld in de trein of het vliegtuig te studeren. Learning bites voor onderweg.

4. Lagere prijs

Door de korte duur is de ontwikkeltijd beperkt en minder kostbaar dan bij een traditionele e-learning. Er zijn geen uitgebreide storyboards vooraf nodig, of de inhuur van ervaren e-learning-ontwikkelaars. In plaats daarvan maak je veelal gebruik van bestaand materiaal. Groot voordeel voor de cursist, want je kunt de prijs laag houden. Bovendien is het voor jou relatief eenvoudig om een module aan te passen of toe te voegen. Op die manier hou je de inhoud actueel en kun je snel inspelen op veranderingen.

5. Blended

Met alleen elektronische leermomenten ben je er nog niet. Een waardevolle toevoeging kan een coach zijn, die de cursist helpt om het geleerde in de praktijk te brengen. Of een bijeenkomst waar de studenten elkaar ontmoeten om ervaringen uit te wisselen. Of wat dacht je van een case waar ze met elkaar aan samenwerken gedurende het leertraject?

Niet altijd geschikt

Is microlearning geschikt voor elk soort training of opleiding? Zeker niet. Door de gefragmenteerde content is het vooral geschikt voor het verwerven, herhalen en opfrissen van kennis. Voor het aanleren van vaardigheden of bij complexe leerstof die zich niet in tien minuten laat uitleggen, zijn andere methoden beter. Het leren bespelen van een muziekinstrument of het aanleren van een nieuwe programmeertaal lijken me lastig om op deze manier te leren. Maar de collega voor wie ik een opleiding zocht, zou hiermee zeker geholpen zijn.

Podcast

Onze Learning & Change consultants bloggen regelmatig over nieuwe ontwikkelingen en hun bevindingen. Deze blogs zijn nu ook beschikbaar als podcasts. Makkelijk voor onderweg. Beluister ze online of download ze gratis.

Beluister de podcasts