Contact

x

CFO’s, opgelet: IFRS16 compliance is niet zo moeilijk

9 juli 2018, 2 min leestijd

De nieuwe leasestandaard IFRS 16 zorgt voor ingrijpende veranderingen. De financiële administratie van leasecontracten moet op de schop, want al die contracten dienen terug te komen op de balans in het jaarverslag. Een reden voor paniek? Nee hoor, want zo moeilijk hoeft het niet te zijn. In dit blog leg ik uit waarom. 
Recorded webinar: Zo wordt u IFRS16 compliant 

Wat is IFRS 16 en vanaf wanneer is het verplicht?

De datum staat vast. IFRS 16 is vanaf 1 januari 2019 verplicht voor beursgenoteerde bedrijven die huur- of leaseverplichtingen hebben. Deze nieuwe leasestandaard draait met name om vastgoed, maar bijvoorbeeld ook om wagenparken, inventarissen en ja, zelfs de kopieermachine. De insteek van deze wettelijke verplichting is het realiseren van meer transparantie. Voor een bedrijf met veel en ingewikkelde leasecontracten betekent dat nogal wat. Een langdurig en complex IFRS 16-implementatietraject lijkt de enige oplossing. Toch is dat niet waar, en dit is waarom: 

1: Snel compliant met SAP RE-FX 

De implementatie van IFRS 16 hoeft niet moeilijk te zijn. Als u al een SAP gebruiker bent, staat u al in de startblokken. En wanneer u de module SAP RE-FX gebruikt of gaat gebruiken, klinkt het startschot en raast u als Usain Bolt naar de finishlijn. SAP RE-FX is van origine een tool om de vastgoedadministratie op orde te brengen. Met de IFRS 16 add-on verandert de module in een tool waarmee u al uw leasecontracten kunt beheren en bijwerken, zonder dat u de volledige SAP RE-FX-module hoeft op te tuigen. Dat scheelt tijd én kosten. 

2: IFRS 16 add-on is volledig geïntegreerd 

De IFRS 16 add-on vormt een volledig onderdeel van uw SAP landschap. Dat maakt het beheren en aanbrengen van wijzigingen in leasecontracten eenvoudig. Met een druk op de knop past u de huurprijs of de looptijd aan en wordt dit realtime doorberekend voor de komende jaren. Dat is anders dan werken in een Excel-sheet waarin u alles handmatig moet verwerken voor soms wel tientallen contracten.    

3: Een uitgelezen kans voor een goede contractadministratie 

Heeft uw bedrijf een uitgebreid leaseportfolio? Dan heeft IFRS 16 grotere gevolgen voor uw organisatie dan voor een bedrijf met een klein portfolio. Maar de nieuwe leasestandaard levert ook kansen op. Want hoe fijn zou het zijn om inzicht te hebben in álle contracten van het complete bedrijf? IFRS 16 biedt een uitgelezen kans om uw contractadministratie te ordenen en te automatiseren. U kunt naast leasecontracten namelijk ook al uw andere contracten invoeren in de add-on IFRS 16. Zo bent u altijd in staat om tijdig te handelen bij bijvoorbeeld het vervallen van opties of heroverwegingen van lopende contracten.  

IFRS 16: houd het klein 

IFRS 16 hoeft niet moeilijk te zijn. Wanneer u de implementatie met SAP RE-FX klein houdt, bent u binnen no-time volledig compliant. Zo neemt u zorgen weg en creëert u zelfs kansen om de contractadministratie van uw complete bedrijf in te richten.