Contact

x

De nieuwe mogelijkheden van S/4HANA 1909 release

7 november 2019, 9 min leestijd

Met iedere nieuwe release groeit SAP S/4HANA, maar het is lastig om te bepalen hoe u erop vooruitgaat. In dit blog neemt Jeroen Zijderveld, SAP Solution Architect bij Ctac, een paar van de belangrijkste verbeteringen onder de loep die relevant zijn voor uw bedrijf. Van de nieuwe mogelijkheden voor inkopers tot de integratie van Analytics Cloud met uw finance-processen. 


Met de 1909 release gaf SAP alweer de vijfde update uit voor het S/4HANA platform. Net als zijn voorgangers is de release vernoemd naar de datum van uitgifte. Met 1909 verbetert SAP een aantal zaken en voegen ze ook nieuwe functionaliteiten toe. Met ruim 800 nieuwe features heeft u er bijna een dagtaak aan om daar de belangrijkste zaken voor uw bedrijf uit te halen. Maar we nemen u graag wat werk uit handen. Daarom hebben we een paar belangrijke verbeteringen op een rijtje gezet.
Benieuwd naar nog meer nieuwe functionaliteiten in S/4HANA 1909? Kijk hier.

1. User interface geeft acties aan 

De meest zichtbare verbetering van de release zit in de user interface (UI). Meer dan ooit stuurt Fiori op de zaken die écht om actie vragen. Het systeem laat gebruikers zien waar de problemen zitten en waar ze moeten ingrijpen. Zo is het mogelijk om veel eerder in te grijpen en bent u aanzienlijk minder tijd kwijt met het zoeken naar de oorzaak. Bovendien zijn persoonlijke dashboards veel flexibeler samen te stellen. Salesvertegenwoordigers kunnen bijvoorbeeld ook financiële cijfers toevoegen die relevant zijn voor hun functie. En het is mogelijk om nieuws, aandelenkoersen en andere externe informatie toe te voegen. Kortom, de UI staat nog meer in dienst van uw doel en uw behoeften.

 Fiori User Interface

2. Voorspellen van ‘dode’ voorraad 

Een andere nieuwe functionaliteit in de user interface is het voorspellen van het verloop van voorraden. Dat helpt uiteraard om goedlopende producten op tijd te produceren of opnieuw in te kopen. Het voorspellende karakter ondersteunt bedrijven ook om goederen eruit te halen die langzaam of helemaal niet goed lopen. Het platform kan op basis van historisch en actuele data exact voorspellen en aangeven welke voorraad waarschijnlijk niet verkocht wordt. Zo kunt u die producten eerder afschrijven en ruimte maken voor de producten die wél lopen. 

3. Spraakgestuurd inkopen 

Machine learning neemt stapsgewijs een grotere rol in binnen S/4HANA. In finance was deze technologie al belangrijk en nu is inkoop aan de beurt. Intelligentie die eerst van gebruikers werd verwacht, neemt het platform steeds meer over. En het gemak wordt nog groter dankzij de combinatie van machine learning met Co-Pilot. Deze SAP variant van Siri maakt inkopen met spraak mogelijk. Inkopers hoeven alleen aan te geven welke producten of diensten ze zoeken. Op basis van bepaalde specificaties gaat Co-Pilot vervolgens op zoek naar de meest geschikte kandidaten. Daarna kunnen inkopers met een simpele spraakopdracht ook aangeven hoeveel producten Co-Pilot moet kopen. En dit zijn slechts twee voorbeelden van de mogelijkheden.

4. Finance-integratie met Analytics Cloud 

De grote verandering voor finance is de integratie met SAP Analytics Cloud (SAC). S/4HANA bood weliswaar vergelijkbare functionaliteiten voor analytics, maar deze waren te beperkt om onder andere financiële planningen te maken. De nieuwe release maakt het mogelijk om data uit te wisselen tussen de platformen. U kunt nu met actuele data uit S/4HANA gedetailleerde planningen maken in SAC. Dat levert uitgebreidere functionaliteiten op zoals geavanceerde formules, allocaties en scenariovergelijkingen. Daarnaast kunt u data realtime bewerken in Analytics Cloud en terugzetten in S/4HANA. Een grote stap voorwaarts in onze ogen. 

5. Workflow voor offertes, orders en nota’s 

Het ondersteunen van de workflow is voor S/4HANA een belangrijk speerpunt. In deze update ligt de nadruk vooral op het vereenvoudigen van verkoopprocessen. Het is nu mogelijk om de workflow voor offertes, orders en creditnota’s volledig in te richten als meerdere mensen ze moeten goedkeuren. S/4HANA biedt de mogelijkheid om exact te bepalen wie goedkeuring moet geven en op welk moment. Zo krijgen de juiste mensen op het juiste moment bericht. En kunnen ze met één druk op de knop toestemming geven. U kunt zelfs ervoor kiezen dat S/4HANA de goedgekeurde documenten bij akkoord direct naar klanten stuurt.

SAP verlaagt de drempel 

SAP kondigde bij de nieuwe release ook twee zaken aan die zeer relevant zijn als u nog niet bent overgestapt naar S/4HANA. Zo komt er een oplossing om het voorraadbeheer in S/4HANA volgens dezelfde werkwijze in te richten als uw huidige ECC-systeem. Stock Room Management is de moderne variant op voorraadbeheer met Warehouse Management. Daarmee wil SAP de drempel om over te stappen naar S/4HANA verlagen. Met dat uitgangspunt is ook de beschikbaarheid van SAP Human Capital Management binnen S/4HANA met een jaar vervroegd. De module voor personeels- en salarisadministratie is nu vanaf 2022 beschikbaar.

Klaar voor de toekomst 

Met de vijfde volwaardige release groeit SAP’s  S/4HANA echt uit tot een volwassen product. Ruim 10.000 klanten wereldwijd werken met het nieuwste ERP-systeem van SAP. De ervaringen van al die klanten ziet u terug in het systeem. Op ieder functioneel domein zijn er in iedere release weer verbeteringen en verrijkingen die echt impact hebben. Alle slimme technologieën ontwikkelen zich ook in rap tempo om bedrijven steeds makkelijker te laten werken. Kortom, S/4HANA is er klaar voor. U ook? 

Wilt u weten wat de nieuwste release van SAP S/4HANA uw bedrijf te bieden heeft? Neem dan contact op met Ctac.