Contact

x

Overstappen naar SAP S/4HANA? Wat doet u met uw infrastructuur?

12 augustus 2020, Retail, Wholesale, Manufacturing, Woningcorporaties & Vastgoed, 3 min leestijd

SAP belangrijkste ERP-leverancier

Volgens Consultancy.nl, hét platform voor en over de advies- en consultancybranche, maakt ruim twee derde van de grote en middelgrote bedrijven in Nederland gebruik van een ERP-oplossing. SAP is de belangrijkste ERP-leverancier in ons land (twintig procent), gevolgd door Microsoft (twaalf procent) en Exact (negen procent). De meeste SAP-gebruikers werken op dit moment met SAP ECC. In 2027 stopt SAP met de ondersteuning van deze versies en zullen gebruikers over moeten stappen naar SAP S/4HANA.

Niet zomaar een overstap

De overstap naar het HANA-platform biedt veel voordelen, dankzij intelligente automatisering die ondersteund wordt door kunstmatige intelligentie en robotische automatisering van processen. Tegelijkertijd betekent het nogal wat. SAP S/4HANA draait op de in-memorydatabase van SAP, HANA, wat inhoudt dat dit niet zomaar een upgrade is zoals zovele. Het gaat hier echt om een flinke overstap qua architectuurlandschap. De stap naar HANA betekent dus in veel gevallen dat u ook afscheid moet nemen van uw huidige infrastructuur.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Dat kan natuurlijk iets zijn om tegenop te zien. U kunt het ook zien als een kans, en dit moment benutten om eens goed na te denken over uw infrastructuur en beheer. Waar gaat u in de toekomst de SAP-omgeving draaien: in de cloud of on-premise? En wanneer u besluit over te stappen naar de cloud, is dat dan een public cloud, bij SAP in de cloud, een SaaS-omgeving, een private cloud, of besluit u te kiezen voor een SAP-oplossing in Microsoft Azure?

Combineer de overstap om nog beter samen te werken

Misschien zijn er zelfs wel meerdere aanleidingen om de overstap naar de cloud te maken. Thuiswerken is de nieuwe standaard, maar nog niet alle bedrijven zijn daar optimaal op ingericht. Werkt u met Zoom of een applicatie om te videobellen en zoekt u naar een mogelijkheid om uw medewerkers makkelijker te laten samenwerken aan bestanden, ongeacht locatie, tijd en device? Dan is dit misschien ook een mooi moment om over te stappen naar Microsoft Office 365, met Microsoft Teams als onderdeel daarvan.

Geen one-size-fits-all

Het lastige is: er is geen infrastructuur die voor iedereen het beste is. Elke omgeving is uniek, en het is belangrijk per omgeving te bekijken wat de beste oplossing is. Vaak is dat deels on-premise, deels in de public cloud. In zo’n hybride omgeving moet per applicatie besloten worden waar die het beste kan draaien en hoe zich dat in de toekomst zal ontwikkelen. Zo kunt u ook stap voor stap overgaan naar een cloudomgeving.

Twee werelden samenbrengen

Voor ons als implementatiepartner van zowel SAP als Microsoft is het de ultieme uitdaging om die twee werelden op de best mogelijke manier samen te brengen. Wat die best mogelijke manier is, dat is voor elk bedrijf weer anders. Een SAP-oplossing in Microsoft Azure is een heel goede oplossing, die zich ook in de praktijk al regelmatig heeft bewezen. Maar is SAP in de public cloud nog een brug te ver? Dan is het ook mogelijk SAP in de private cloud van Ctac te laten landen en Microsoft Office 365 bijvoorbeeld al wel in de Azure-cloud.

Op naar de toekomst… in uw eigen tempo

Zo hebben wij onlangs TomTom ondersteund bij de overstap naar SAP on Microsoft Azure. Samen migreerden we SAP on HANA (ECC en BW) naar SAP on Azure. De schaalbaarheid en vereenvoudiging van SAP on Azure leidde voor TomTom tot meer bedrijfsflexibiliteit en snelheid.

Nieuwsgierig?

We realiseren ons dat TomTom een door technologie gedreven bedrijf is, dat helemaal klaar is voor Azure en zijn enorme hoeveelheid toekomstbestendige tools. Niet iedere organisatie is al zover. Benieuwd naar wat de beste oplossing is voor uw bedrijf, die u past als een jas, maar u ook flexibiliteit biedt naar de toekomst? Neem gerust contact met ons op, wij leren u en uw organisatie graag kennen.