Contact

x

Raad voor Rechtsbijstand brengt IT-infrastructuur onder bij Ctac

’s-Hertogenbosch, 12 juni 2018 – Ctac gaat de IT-infrastructuur en de virtuele werkplekken van de Raad voor Rechtsbijstand (Raad) verzorgen. De Business & Cloud Integrator won de openbare Europese aanbesteding die hiervoor werd uitgeschreven vanwege het aflopen van het lopende contract. Ctac zal onder andere zorg dragen voor eindgebruikersondersteuning, Mobile Device Management (MDM), Desktop-as-a-Service (DaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS), en fungeert daarbij als Single Point of Contact voor de IT-partners van de Raad.

De Raad is verantwoordelijk voor de organisatie van gesubsidieerde mediation en rechtsbijstand in Nederland en de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De organisatie was onder andere op zoek naar een IT-partner die proactief meedenkt over het belangrijke onderwerp: een meer ketengerichte samenwerking.

Hans Gerritsen, algemeen directeur van de Raad: “Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een nauwere samenwerking met de vreemdelingenketen of andere justitiële onderdelen. Dit heeft tot gevolg dat de verschillende IT-structuren in de toekomst beter op elkaar aangesloten moeten worden. Ctac heeft laten zien dat het uitgebreide ervaring heeft met deze zogenaamde ketenbenadering. Het weet hiermee om te gaan, biedt begeleiding en kan deze benadering samenbrengen in een governance-model. Bovendien biedt Ctac de kennis en ervaring binnen onderdelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die we zoeken.”

Werkzaamheden
Ctac zal de Raad onder andere ondersteunen met diensten als Platform-as-a-Service vanuit de private Ctac-cloud, Desktop-as-a-Service voor werkplekinrichting op basis van het thin client-principe, LAN-management, technisch applicatiebeheer, Mobile Device Management, end-to-end-ketenmonitoring, Security Information & Event Management (SIEM) en een eerstelijns-servicedesk.

Henny Hilgerdenaar, CEO van Ctac: “De Raad koos daarnaast voor Ctac vanwege de mogelijkheid tot meedenken in de keten en het op termijn opstellen van een eXperience Level Agreement (XLA) waarin we de ervaring van eindgebruikers vertalen naar een cijfer voor de IT. Wij zijn dan ook verheugd dat wij door de eerdere goede samenwerking en de daarbij opgedane kennis de Raad de juiste aanbieding hebben kunnen doen. Ctac staat volledig achter de kernwaarde van de Raad: de burger centraal. We kijken dan ook uit naar een succesvolle, inspirerende samenwerking.”

-----------------------------------------

Over Ctac
Als Business & Cloud Integrator helpt Ctac haar klanten hun ambities waar te maken. Door continu te innoveren, creëert Ctac daarvoor de benodigde business value. De organisatie biedt een breed portfolio met oplossingen van SAP en Microsoft ‘on any cloud’, en levert diensten op het gebied van businessconsultancy, managed services, projecten, learning en detachering. Daarnaast heeft Ctac een aantal eigen producten, waaronder de XV Retail Suite bestaande uit een omnichannel-gedreven Point-of-Sale & Loyalty-platform. Ctac bestaat meer dan vijfentwintig jaar en heeft in deze periode ruime ervaring en inhoudelijke kennis opgebouwd in de sectoren retail, wholesale, manufacturing en real estate. De organisatie heeft op basis van leeftijd, kennis en ervaring een goed gebalanceerd personeelsbestand. Samenwerken om gemeenschappelijke doelen te bereiken, staat hoog in het vaandel. Ctac is genoteerd aan Euronext Amsterdam (ticker: CTAC) en heeft haar hoofdkantoor in ’s-Hertogenbosch. Bij het bedrijf werken per ultimo maart 2018 454 medewerkers. Ctac is daarnaast ook actief in België en Frankrijk. Meer informatie is te vinden op www.ctac.nl.

Voor meer informatie:
Ctac N.V.
Meerendonkweg 11
5216 TZ ’s-Hertogenbosch

Postbus 773
5201 AT ’s-Hertogenbosch
www.ctac.nl

Henny Hilgerdenaar – CEO
Douwe van der Werf – CFO

T. 073 - 692 06 92
E. info@ctac.nl