In onze vorige blog behandelden we het effect van de coronacrisis op de consultancy. Deze blog behandelt de 5 valkuilen bij het inhuren van een consultant. In het Nederlandse en Belgische IT & SAP Landschap worden volop consultants ingehuurd om mee te werken aan projecten en voor het beheren van bestaande IT landschappen. In de afgelopen 4,5 jaar dat ik me hier mee bezig houd heb ik een heel aantal overeenkomsten gezien bij inhuur die goed liep en welke maar moeizaam tot stand kwam. Als hiring manager sta je namelijk voor een behoorlijk aantal uitdagingen. Hieronder een lijst met 5 valkuilen van collega managers en wat te doen om dit op te lossen.
1. Slecht gekwalificeerd vraagstuk
Intern onvoldoende met elkaar afgestemd waar het probleem precies zit, vaak ontstaat de vraag vanuit de operatie en wordt deze gecommuniceerd via de tactische laag. Een inhurend manager heeft veel taken en is daardoor niet altijd op de hoogte van de vraag achter de vraag. Zorg intern voor goede afstemming over het vraagstuk, dit voorkomt problemen later in het proces.
2. Weinig band met je leveranciers
Weinig tot geen band met leveranciers die kunnen helpen bij het vinden van de juiste consultant. Hierdoor snapt men onvoldoende welke kandidaat ze voor jou moeten vinden. Gevolg, veel verkeerde CV’s en kandidaten. En frustratie bij iedereen in het proces, (zowel klant als leverancier) wat weer zorgt voor een slechtere band. Investeer in 2 of 3 goede partners, die jou kunnen helpen wanneer nodig.
3. Te veel matige leveranciers
In het vervolg van het vorige punt, kiezen klanten of organisaties er soms voor om bij het aantrekken van een consultant wel 5-10 leveranciers uit te nodigen. Ook wanneer een centrale inhuur afdeling in de lead is kiest men nog wel eens voor deze strategie. De gedachte is veel keus = beste kandidaten. Helaas hebben de partijen het gevoel dat de kans van slagen klein is, met name de betere partijen haken hierdoor af, die besteden hun tijd liever aan klanten waarbij ze niet concurreren met heel de wereld. Gevolg: zaken doen met de mindere leveranciers.
4. Te laat beginnen
Vaak wachten inhurend managers tot de kogel door de kerk is en ze 100% zeker weten dat ze iemand nodig hebben. Hierdoor komt men met zeer strakke deadlines, waar de consultant binnen 3-5 dagen dient op te starten. Op zich ambitieus, maar vaak raakt de volledige organisatie hierdoor gestrest. De leverancier moet snel een kandidaat voorstellen, intern moet iedereen snel beoordelen en zodra er een kandidaat gekozen is moet de rest van de organisatie door blijven gaan om te zorgen dat laptop, autorisaties ect snel worden geregeld. Tip: Een strak proces is goed, maar overdrijf niet. Reken op 2-3 weken van het uitzetten van aanvraag tot aan de daadwerkelijke start.
5. Alleen beoordelen op CV
Een kandidaat is zoveel meer dan alleen een CV, daar zou ik eigenlijk eens een blog aan moeten besteden. Bij een goed CV is het altijd de kunst tussen de lengte en de relevantie. Niet alles past erop en zeker niet de persoon achter de ervaring. Softskils, de exacte rol in een project, de manier waarop iemand in teams acteert. Dat staat niet op een CV. De kennis zit vaak wel bij de persoon die de kandidaten aan je voorstelt. Vraag hem of haar uit, neem 15 minuten om de profielen samen door te nemen, zo wordt het kiezen eenvoudiger. Hierdoor mis je geen pareltjes en voorkom je weer een intake gepland te hebben met een mindere kandidaat.
Kortom een goed georganiseerd proces voorkomt fouten en verlaagd jouw stresslevel als manager wanneer je een consultant wil inhuren. Met deze tips zorg je voor een goed gekwalificeerd vraagstuk, onderhoud je een band met 2 of 3 juiste leveranciers en betrek je hen bij dat wat speelt binnen je afdeling. Als je vervolgens met deze partijen inhoudelijk kan sparren over de inhoud van de kandidaten komt ruil je een kwantitatief proces in voor een kwalitatieve samenwerking. Succes gegarandeerd!
Ctac staat in direct contact met ruim vijftienhonderd consultants. Daarom kunnen we snel en efficiënt voldoen aan elke vraag op het gebied van resourcing. Meer weten? Hier vindt u nog veel meer boeiende content over resourcing. Wilt u liever sparren over dit onderwerp met mij of met een van mijn collega’s? Dan staan wij u graag te woord. Laat uw gegevens achter en wij nemen direct contact met u op.
Onze volgende blog gaat over de waarom een SAP Sourcing Partner onmisbaar is voor een succesvolle resourcing.