Hoe is je Azure-factuur opgebouwd?

Eerlijk zeggen: begrijp jij de Azure-factuur van je organisatie? De kostenstructuur binnen Azure is complex en afhankelijk van talloze componenten. Een greep uit deze componenten:

  • Virtuele Machines (VM’s): deze kosten worden berekend per uur dat een VM actief is.
  • Azure Storage: je betaalt hierbij per opgeslagen GB per maand, inclusief kosten voor lees- en schrijfacties.
  • Azure Functions: deze kosten zijn gebaseerd op de executietijd per minuut.
  • Azure SQL Database: de prijs van je database hangt af van rekenkracht en opslagbehoefte.
  • Azure Kubernetes Service (AKS): kosten zijn hier afhankelijk van het aantal nodes en extra diensten die je gebruikt.

 

Kortom, een hele puzzel. Het gevolg van deze variabele meetmethoden is dat de uiteindelijke maandelijkse factuur voor je organisatie lastig te voorspellen is. Zonder inzicht en grip op het verbruik kan dit voor verrassingen zorgen. Dit is waar Azure Cost Management in beeld komt.

Wat biedt Azure Cost Management?

Azure Cost Management helpt je de kosten van je cloudomgeving transparant te maken. Met een overzichtelijk dashboard zie je precies hoe je uitgaven zich ontwikkelen en waar je mogelijkheden hebt om te besparen. Zo krijg je inzicht in je totale kosten over een bepaalde periode, zoals een maand of kwartaal, maar kun je ook specifiek bekijken hoeveel een bepaalde resource verbruikt. Dit kan op individueel niveau, bijvoorbeeld per Virtuele Machine of database, maar ook op groepsniveau, waarbij je kosten per resourcegroep analyseert.

Daarnaast biedt Azure Cost Management de mogelijkheid om dagelijkse kosten te bekijken. Dit is vooral handig om piekmomenten in kaart te brengen en te achterhalen welke activiteiten verantwoordelijk zijn voor hogere uitgaven. Door deze inzichten kun je strategische keuzes maken en je infrastructuur efficiënter inzetten.

 

Extra controle met tagging en budgettering

Voor nog beter inzicht in je uitgaven biedt Azure Cost Management aanvullende functionaliteiten, zoals tagging en budgettering. Met tagging label je specifieke resources of resourcegroepen met relevante namen, zoals afdelingen of projecten. Dit maakt het eenvoudiger om uitgaven toe te wijzen en facturen te begrijpen, ook voor niet-IT’ers zoals finance-teams.

Daarnaast kun je met budgettering controle houden over je kosten. Door budgetten in te stellen met specifieke drempelwaarden, zoals waarschuwingen bij 50, 75 of 90 procent van je budget, kun je tijdig bijsturen en voorkomen dat uitgaven uit de hand lopen. Dit helpt bij het proactief beheren van je cloudkosten en draagt bij aan een voorspelbare IT-begroting.

De FinOps-experts Ctac helpt je op weg

Het beheren van cloudkosten vraagt om een strategische aanpak. Wil jij grip krijgen op je Azure-uitgaven en weten waar je kunt besparen? De FinOps-experts van Ctac helpen je met inzicht, optimalisatie en kostenbeheersing. Neem contact met ons op en ontdek hoe je Azure Cost Management optimaal benut voor jouw organisatie.