Moderne retailers bieden een naadloze klantbeleving in alle verkoopkanalen. Met Unified Commerce kunnen zij niet alleen kanaalgrenzen doorbreken, maar ook kosten drukken en toekomstbestendig worden. Hoe kom je daar? Traditionele commercesystemen zijn doorgaans niet wendbaar genoeg. Met composable commerce is Unified Commerce beter en sneller bereikbaar. Wat is composable commerce? Wat zijn de voor- en nadelen en wat kan het voor jou betekenen?

In deze blogreeks staan we stil bij de sleutelrol van flexibiliteit in retail. We presenteren vijf essentiële richtlijnen, waarvan we de vierde hier bespreken: laat vendor lock-in achter je en kies voor keuzevrijheid.

Wat is composable commerce?

De term composable commerce werd vanaf 2019 sterk gepromoot door Gartner, dat de meerwaarde van modulaire e-commerceplatformen benadrukte. Composable commerce is een flexibele en modulaire benadering voor het bouwen van commerceplatformen. Als retailer kun je technologie op maat en naar eigen smaak samenstellen, zonder vast te zitten aan één monolithisch systeem (vendor lock-in). Je maakt gebruik van op zichzelf staande en inwisselbare componenten, die via API’s met elkaar communiceren. Deze componenten kun je individueel vervangen in vrijheid, waardoor je wendbaar en innovatief kunt zijn.

 

Cijfers en weetjes over composable commerce

80 procent van de e-commercebedrijven kiest tegen 2026 voor composable en modulaire platforms, voorspelt Gartner.

Composable commerce verkort implementatietijden voor nieuwe digitale initiatieven met gemiddeld 25 procent, aldus ervaringsdeskundigen.

80 procent van de retailers noemt schaalbaarheid en flexibiliteit als belangrijkste keuzemotieven voor composable commerce (bron: MACH Alliance).

MACH-principes

Composable commerce wordt technisch mogelijk gemaakt door MACH-principes: Microservices, API-first, Cloud-native en Headless. Dankzij deze vier pijlers kunnen bedrijven specifiek passende technologieën integreren. De MACH Alliance bevordert deze aanpak. Oplossingen van aangesloten leveranciers, best-of-breed en best-of-suite, passen perfect in een composable commerce-benadering. De spreekwoordelijke menukaart biedt maximale keuzevrijheid en flexibiliteit.

Packaged Business Capabilities

Packaged Business Capabilities zijn cruciaal voor composable commerce. PBC’s zijn kant-en-klare, modulaire technologiecomponenten waarmee bedrijven de verschillende businessfunctionaliteiten snel en efficiënt in hun commerce-omgeving kunnen integreren. Zo kunnen zij profiteren van de voordelen van composable commerce zonder het wiel opnieuw uit te hoeven vinden.

Er zijn veel voorbeelden van ‘traditionele’ PBC’s, bouwstenen die kunnen worden geïntegreerd in een composable commerce-omgeving: denk aan basket, pricing, promotions, order management, return management, loyalty en payments. Maar er zijn ook innovatievere PBC’s, zoals voor AI product recommendations en search, onder meer aangeboden door grote cloud-spelers als AWS.

Door het gebruik van PBC’s kunnen bedrijven snel een flexibel composable commerce-ecosysteem opzetten, terwijl ze nog steeds de voordelen genieten van bewezen, kant-en-klare oplossingen.

Unified Commerce

Composable commerce is meer dan een oplossing voor e-commerce: het draagt bij aan de creatie van een Unified Commerce-omgeving, waarin online kanalen, fysieke winkels (POS-oplossingen), mobiele apps en andere klantcontactpunten samenkomen. Daarmee kunnen bedrijven een uniforme ervaring bieden aan hun klanten, ongeacht waar zij zich bevinden in de customer journey.

Voor- en nadelen van composable commerce

Voordelen voor de retailer:

  1. Flexibiliteit: technologieën kiezen die het best bij je behoeften passen
  2. Schaalbaarheid: eenvoudig aanpassingen doen, waardoor het systeem kan meegroeien met je bedrijf
  3. Innovatie: snel nieuwe technologieën integreren, wat een concurrentievoordeel biedt
  4. Geen lock-in: in vrijheid kiezen voor de beste technologieën, zonder gebonden te zijn aan één leverancier
  5. Verbeterde klantbeleving: de klantbeleving over al je kanalen consistent maken

 

Nadelen:

  1. Complexiteit in integratie: het integreren van verschillende systemen kan een uitdaging zijn, maar Ctac’s integratieteam heeft de expertise om deze complexiteit beheersbaar te maken en te houden. Door te werken vanuit best practices en met trusted partners kunnen we snel een goede basis neerzetten.
  2. Meerdere leveranciers: werken met verschillende leveranciers kan het beheer complexer maken. Ctac biedt regiemanagement, zodat je als retailer één aanspreekpunt behoudt, terwijl je verschillende leveranciers en technologieën gebruikt.
  3. Technische vereisten: composable commerce vraagt om specialistische kennis, van de modernste technologie, om het goed te implementeren en beheren. Ctac ondersteunt je met de juiste expertise en begeleiding.

 

Hoe Ctac helpt met composable commerce

Bij Ctac bieden we niet alleen modulaire oplossingen, maar werken we ook met bewezen technologieën van onze trusted partners. Dit betekent dat we de kracht van composable commerce combineren met best practices: bedrijven kunnen profiteren van flexibiliteit, schaalbaarheid en innovatiemogelijkheden, zonder de complexiteit van zelfontwikkelde oplossingen. We helpen bedrijven met implementatie, integratie, regie en ondersteuning, zodat ze zich kunnen concentreren op groei en innovatie.

Conclusie

Composable commerce biedt bedrijven de flexibiliteit om een Unified Commerce-ervaring te creëren. Dankzij deze modulaire aanpak kunnen retailers hun klanten naadloos en consistent bedienen in alle kanalen. Bij Ctac bieden we end-to-end ondersteuning van composable commerce, zodat je als retailer onafhankelijk kunt profiteren van de beste technologieën en toekomstbestendig kunt worden.

Meer weten over Unified Commerce?

Ctac biedt end-to-end-diensten in Unified Commerce en ontzorgt retailers volledig. Van inspiratie tot ontwikkeling en van implementatie tot integrale ondersteuning.