Kunstmatige intelligentie (AI) is een soort toverwoord geworden. Iedereen praat erover en iedere organisatie vindt dat zij het zo snel mogelijk moeten gebruiken. Maar hoe doe je dat en hoe gebruik je AI om meer uit je organisatie te halen? Dat maken we in dit blog concreet. Daarbij richten we ons op je supplychain. We laten zien hoe AI kan helpen om je backorderproces te optimaliseren.

Daar ligt je container dan, op de bodem van de Maas. Een containerschip paste net niet onder de Willemsbrug door en de containers op het dek ramden tegen de brug. Als gevolg van deze botsing schoof een handvol containers van boord af, het water in. Het zouden zomaar de containers kunnen zijn met daarin de materialen die jij hard nodig hebt voor je productieproces. Of met de eindproducten waar jouw klanten op wachten.

Balanceren op een dun koord

Een supplychain is als een dun koord. Als alles goed gaat en je perfect in balans blijft, loop je snel en efficiënt naar het einde. Niets aan het handje. Maar je supplychain is zelden rimpelloos en in praktijk gebeurt het dus regelmatig dat het koord breekt. Dat kan talloze redenen hebben: van een pandemie tot politieke onrust en van problemen met personeel tot containers die in de Maas schuiven. Dat heeft allemaal tot gevolg dat je productieproces vertraging oploopt en je klanten langer moeten wachten.

Aan het feit dat je container met spullen ineens in de Maas ligt, kan je niets doen. Je kan er ook niets aan veranderen. Wat je wél kan doen, is er optimaal mee opgaan. Door bijvoorbeeld zo snel en transparant mogelijk te communiceren met alle betrokkenen. Natuurlijk is een klant nooit blij met vertragingen. Maar als je tijdig én volledig over deze vertraging communiceert, en waar mogelijk panklare alternatieven biedt, verzacht je het leed. Zo bouw je verder aan een duurzame, betrouwbare klantrelatie.

Benieuwd naar de nieuwste innovaties binnen supplychain?

Schrijf je in voor de SAP Innovation Day for Supply Chain waar SAP-experts de nieuwste innovaties en toekomstplannen presenteren op het gebied van planning, productie, logistiek, asset management en AI. Klanten delen hoe zij hun supplychain toekomstbestendig maken met innovatie, duurzaamheid en veerkracht.

Hoe helpt AI?

Om je klanten tijdig en compleet te informeren, is het belangrijk om je supplychain continu te monitoren en te managen. Daar heb je nu al tools voor, maar deze vereisen handmatige handelingen. Je moet zelf de tooling openen en handmatig vervolgstappen zetten. En precies dáár komt AI van pas. Met AI krijg je een geautomatiseerde controle op je hele keten. Daarmee voorkom je handmatig tijdrovend én foutgevoelig werk.

Denken in oplossingen

Stel: je container met materialen komt twee weken later dan gepland aan in je magazijn. Zodra deze vertraging bekend is, gaat de AI van SAP (SAP Integrated Business Planning en/of SAP Business Technology Platform) voor je aan de slag. Het systeem geeft aan welke leveringen hierdoor in de soep lopen en welke klanten je moet informeren. Maar ook: welke alternatieven er zijn voor diezelfde klanten. Want misschien is product A niet tijdig voorradig, maar product B wél. En hoewel je klant product A bestelde, kan alternatief B ervoor zorgen dat ze toch tevreden zijn. AI kijkt dus niet alleen naar problemen, maar denkt ook meteen in oplossingen.

Ook de communicatie van issues in de supplychain is bij AI in goede handen. Want als er een probleem is, moet deze informatie bij de juiste personen komen. De AI van SAP genereert taken voor je medewerkers en verstuurt deze. Zo zijn je medewerkers altijd direct op de hoogte van uitdagingen én mogelijke oplossingen. Wil je meteen en geautomatiseerd je klant informeren? Ook dat is mogelijk. AI maakt voor jou een mailtje met daarin niet alleen alle benodigde informatie, maar ook de tone of voice die past bij de specifieke klant of contactpersoon.

Configureren is de sleutel

De AI van SAP helpt jouw organisatie om klantvriendelijker én productiever te werken. Je haalt meer uit je personeel omdat ze minder tijd kwijt zijn met handmatige handelingen. Bovendien helpt AI je om je voorraad efficiënter te beheren. Daarmee bespaar je niet alleen kosten, maar kan je als organisatie ook duurzamer werken. En het mooie is: deze AI is nu al beschikbaar in SAP. Dat maakt het gebruik ervan relatief goedkoop. Het is er al. Je hoeft geen nieuwe apps of extensies (te laten) ontwikkelen.

De AI in SAP moet natuurlijk wel worden ingericht naar jouw behoefte. Want AI kan alleen doen wat jij wilt, als het wéét wat jij wilt. Dat behoeft een zorgvuldige configuratie. Deze configuratie is onmisbaar om echt de vruchten te plukken van je nieuwe, technologische collega. De specialisten van Ctac helpen je graag hierbij. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact met ons op.

Schrijf je in voor de SAP Innovation Day for Supply Chain