Dit alles neemt echter niet weg dat de switch van on-premise naar een complete operatie in de cloud een grote stap is. Hoe vlieg je deze Journey to the Cloud als organisatie nou het beste aan? Dát en meer bespreken we in een gloednieuwe aflevering van Ctalk.
Allereerst is het goed om stil te staan bij de verschillende varianten van werken in de cloud, dat vaak als containerbegrip wordt gezien. “Je kunt het werken in de cloud op twee manieren inrichten”, vertelt Paul Muller, Scale Manager bij Amazon Web Services (AWS). “De eerste optie is Private Cloud: het hosten van een applicatie ín de cloud. Dat wil zeggen dat je de applicatie daar installeert en beheert. De tweede optie is Public Cloud: het afnemen van een cloudapplicatie via SaaS, Software as a Service.”
Misvattingen en verkeerde verwachtingen
De stijgende populariteit van werken in de cloud maakt dat er veel over wordt geschreven en gepubliceerd. Dat leidt tot misvattingen en verkeerde verwachtingen. Bijvoorbeeld over het feit dat werken in de cloud IT-afdelingen overbodig maakt. Onzin, vindt Gerben Moerland, oprichter van Oliver IT. “Een IT-afdeling zal een andere functie krijgen. Bijvoorbeeld bij het SaaS-model, waarbij de taken van IT-afdelingen verschuiven van technologisch naar functioneel.” Ook het gegeven dat in de cloud werken álles makkelijker maakt, valt volgens Moerland te betwisten. “Dat is afhankelijk van de applicatieprocessen die je als organisatie wil ontsluiten. Heb je bijvoorbeeld een gestandaardiseerd productieproces met nauwelijks inmenging van de buitenwereld, dan haal je weinig voordelen uit het werken met de cloud. Maar heb je een proces waarmee je de concurrentie altijd een stap voor wil zijn, dan kun je met cloudoplossingen juist sneller schakelen dan met de traditionele oplossingen.”
De stelling dat werken in de cloud kostenbesparend is, kan op meer instemming rekening aan tafel. Muller: “De cloud maakt het mogelijk om sneller te innoveren en dingen uit te proberen. Werkt het? Dan laat je de desbetreffende applicatie of service aanstaan. Werkt het niet? Dan zet je het uit en betaal je er ook niet meer voor.” Volgens Moerland schuilt daar wel een gevaar in. “Je betaalt voor het gebruik. Dus het is het zaak om goed te monitoren wat je binnen je organisatie allemaal gebruikt én daadwerkelijk nodig hebt. Doe je dat niet, dan kunnen de kosten snel oplopen.”
Private Cloud, Public Cloud of een combinatie?
En dan is het moment voor jou en jouw organisatie daar; het begin van het cloudmigratieproces. Wat is de eerste stap? “Een keuze maken tussen Private Cloud en Public Cloud”, zegt Richard Berkel, RISE Strategist bij SAP. “En daarin lijkt de Public Cloud toch wel een streepje voor te hebben. Bij SAP zag ik in het begin dat veel organisaties kozen voor Private Cloud. Maar inmiddels vindt er wel degelijk een verschuiving richting de Public Cloud plaats.” En die ontwikkeling verbaast tafelgenoot Moerland niet. “Public is the way forward. Het biedt organisaties de mogelijkheid om snel en flexibel te groeien, zónder dat ze grote investeringen hoeven te doen in hardware en infrastructuur. Daarnaast wordt ook de time-to-market aanzienlijk korter, omdat nieuwe producten en diensten sneller kunnen worden gelanceerd.”
Hoewel Public Cloud vele voordelen kent, kan het zijn dat organisaties alsnog twijfelen. En dat is geen enkel probleem, want dankzij de hybride cloud kun je ook voor het beste van twee werelden kiezen. Berkel: “De hybride cloud combineert de voordelen van Private Cloud en Public Cloud. Dat biedt organisaties meer flexibiliteit en controle over de gegevens en applicaties die ze gebruiken.”
Menskant is het allerbelangrijkste
Nadat je voor een cloudoptie hebt gekozen, is het volgens Muller belangrijk om je te richten op de mensen in de organisatie. “Het allerbelangrijkste is het meekrijgen van het personeel in het cloudmigratieproces. En dat begint bij het C-level. Maar daarna moet je heel snel doorschakelen naar de rest van de organisatie”, zegt hij. “Om dat voor elkaar te krijgen, adviseer ik organisaties om de moeilijkste applicatie als eerste te migreren naar de cloud. Als dat vervolgens lukt, neem je alle scepsis weg.”
Kortom, alles valt of staat met duidelijke communicatie over het cloudmigratieproces, een zorgvuldige strategie én een duidelijke roadmap. “Wij kregen heel vaak vragen van organisaties over hoe hun toekomst er nu precies uit gaat zien”, zegt Moerland. “Met onze aanpak bepalen we de toekomstige IT-architectuur op basis van de visie, strategie en processen van de organisatie. Op die manier creëer je een gefaseerde overstap, waarmee je de voordelen van de cloud maximaliseert en de risico’s minimaliseert.”
Meer weten over de Journey to the Cloud?
Benieuwd hoe uw bedrijf van talloze voordelen kan profiteren, waaronder lagere kosten en verbeterde veerkracht, flexibiliteit, prestaties en schaalbaarheid.
Neem dan contact op met onze expert Ron Janssen.