De lancering van Microsofts nieuwe AI-assistenten Copilot en 365 Copilot heeft voor wat verwarring gezorgd over hun respectievelijke doelen en doelgroepen. Hoewel beide geavanceerde AI-mogelijkheden gebruiken om de productiviteit te verhogen, zijn Microsoft Copilot en Microsoft 365 Copilot verschillende tools die gericht zijn op verschillende doelgroepen. In deze post verduidelijken we de use cases en belangrijkste verschillen tussen deze twee Copilot-aanbiedingen van Microsoft.

 

Een korte Microsoft AI-geschiedenis

Eerst wat achtergrondinformatie. In de afgelopen jaren begon Microsoft met de ontwikkeling van AI-technologie onder de merknaam Cortana om spraakgestuurde assistentie te bieden op Windows-apparaten. Cortana had echter moeite om aan te slaan, vooral tegenover dominerende aanbieders als Amazon Alexa en Google Assistant.

In 2021 begon Microsoft zijn strategie te veranderen. Ze begonnen Cortana los te koppelen van de hechte integratie met Windows en kondigden uiteindelijk aan dat Cortana niet langer deel zou uitmaken van het besturingssysteem.

In plaats daarvan introduceerde Microsoft twee nieuwe productiviteitsgerichte AI-tools:

  • Microsoft Copilot – Onthuld in 2022 als een AI-assistent die rechtstreeks in Windows 11 is geïntegreerd. Het is ontworpen om de ervaring van individuele gebruikers met hun persoonlijke apparaten te optimaliseren.
  • Microsoft 365 Copilot – Aangekondigd in 2023 als een AI-tool in Microsofts suite van productiviteitsapps voor bedrijven. Het is gericht op hulp bij professionele workflows zoals het maken van documenten, analyses, presentaties en meer.

Begrijpen voor wie elke Copilot bedoeld is, is de sleutel tot het onderscheid. Hierna gaan we dieper in op deze assistenten.

Introductie van Microsoft 365 Copilot

Microsoft 365 Copilot is een AI-productiviteit assistent die is ontworpen voor zakelijke en professionele omgevingen. Het integreert rechtstreeks in de belangrijkste Microsoft 365-apps om veelvoorkomende zakelijke workflows te helpen stroomlijnen.

Overzicht

Microsoft 365 Copilot maakt gebruik van hetzelfde geavanceerde AI-model als GitHub Copilot, CoPilot for Developers en Azure Cognitive Services. Het is specifiek geoptimaliseerd voor het verbeteren van de productiviteit in Microsofts toonaangevende productiviteitssuite. De assistent maakt gebruik van Microsofts enorme dataset van echte zakelijke gebruikspatronen in Word, PowerPoint, Excel, Outlook, Teams, OneNote en andere 365-apps. Hierdoor kan 365 Copilot weloverwogen aanbevelingen doen en taken automatiseren om de productiviteit van werknemers te verhogen.

Belangrijkste kenmerken en mogelijkheden van Microsoft Copilot vs Microsoft 365 Copilot

De belangrijkste functies van Microsoft 365 Copilot zijn onder andere:

  • Nauwe integratie met Microsoft 365 apps – In tegenstelling tot de standalone Cortana assistent, is 365 Copilot direct geïntegreerd in Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, OneNote en meer. Dit maakt contextuele assistentie mogelijk binnen de apps die professionals al dagelijks gebruiken.
  • Intelligente schrijfhulp in Word – 365 Copilot kan helpen bij het schrijven van concepten door inhoudelijke suggesties te doen terwijl je typt in Word. Denk hierbij aan het voorstellen van relevante tekst, hulp bij het redigeren en het aanpassen van toon/stijl voor verschillende doelgroepen.
  • Gegevensanalyse en presentatiehulpmiddelen in Excel en PowerPoint – 365 Copilot kan Excel-gegevenssets scannen en belangrijke trends, uitschieters en inzichten identificeren om op te nemen in rapporten. Het kan ook slimme dia-aanbevelingen doen in PowerPoint op basis van het analyseren van tekst en beeldinhoud.
  • Samenvatten van e-mails en vergaderingen – 365 Copilot kan lange e-mails en opnames van Teams-vergaderingen verwerken tot samenvattingen van de belangrijkste discussies en actiepunten. Dit bespaart tijd bij het inhalen van essentiële communicatie.
  • Automatisch notities maken met OneNote – 365 Copilot kan passief luisteren naar vergaderingen, gesprekken en evenementen om automatisch relevante notities en notulen te maken in OneNote. Dit zorgt ervoor dat de makers zich kunnen concentreren op hun werk.

Microsoft Copilot begrijpen

In tegenstelling tot 365 Copilot voor professionele omgevingen, is Microsoft Copilot ontworpen als een AI-assistent voor persoonlijke productiviteit die is ingebouwd in Windows 11 zelf.

Overzicht

Microsoft Copilot is een evolutie van de virtuele assistent die Cortana oorspronkelijk op het niveau van het besturingssysteem bood. Het richt zich echter meer op het stroomlijnen van belangrijke pc-functies dan op informatieve vragen.

Copilot is bedoeld om thuisgebruikers tijd te besparen op veelvoorkomende taken en tegelijkertijd hun Windows-ervaring te personaliseren. Het maakt gebruik van een spraakgestuurde gebruikersinterface die vergelijkbaar is met Alexa of Siri. Copilot wordt aangeroepen via spraakopdrachten, typen of de ingebouwde chat-interface.

Belangrijkste functies en mogelijkheden:

  • Windows-instellingen en snelkoppelingen optimaliseren – Copilot helpt bij het aanpassen van systeemvoorkeuren zoals de donker/licht-modus, lettergroottes, bureaubladachtergronden en meer op basis van eenvoudige verzoeken.
  • Vensters efficiënt organiseren – Copilot kan snel vensters op hun plaats klikken met commando’s als “Zet browser links en verkenner rechts”. Het integreert rechtstreeks met de functie Snap Assist.
  • Schermafbeeldingen maken en beheren – Je kunt Copilot vragen schermafbeeldingen te maken, afbeeldingen bij te snijden, tekstannotaties toe te voegen en bestanden op te slaan. Het maakt gebruik van de geïntegreerde Snipping Tool-mogelijkheden.
  • Webpagina’s samenvatten en vragen beantwoorden – Copilot biedt verkorte voorvertoningen van webpagina’s uit zoekopdrachten van Bing. Je kunt ook vragen stellen in natuurlijke taal, vergelijkbaar met de oude mogelijkheden van Cortana.
  • Genereer afbeeldingen en creaties – Copilot gebruikt het DALL-E model om grillige afbeeldingen en kunst te maken op basis van tekstaanwijzingen en beschrijvingen.

Beschikbaarheid

Microsoft Copilot is voor alle Windows 11-gebruikers. Toegang tot Copilot is eenvoudig: je roept het op via de taakbalk, snelkoppeling (Windows-toets + C) of via spraak.

Top 7 hacks en AI-prompts voor Microsoft Copilot

Download onze Microsoft Copilot gids vol met tips en hacks, zo ben je snel up to speed.

Downloaden
Microsoft Copilot gids met prompts, tips & hacks

Belangrijkste verschillen tussen Microsoft Copilot en Microsoft 365 Copilot

Doelgebruikers

365 Copilot is ontworpen voor zakelijke professionals, terwijl Microsoft Copilot individuele thuisgebruikers bedient. Hun functiesets zijn geoptimaliseerd voor deze verschillende gebruikssituaties.

Integratie

365 Copilot integreert in SaaS-apps zoals Word en Excel. Microsoft Copilot maakt deel uit van het Windows 11 OS zelf.

Beschikbaarheid

365 Copilot wordt eerst uitgerold naar commerciële Microsoft 365-plannen. Microsoft Copilot wordt met Windows 11 voor consumenten geleverd.

Ctac vereenvoudigt AI-assistentie

Uiteindelijk maken beide versies van Copilot gebruik van vergelijkbare AI-mogelijkheden van Microsoft. Maar 365 Copilot is gericht op het verbeteren van de productiviteit voor grote organisaties, terwijl Microsoft Copilot de ervaringen van individuele gebruikers stroomlijnt. Inzicht in dit onderscheid is essentieel om te bepalen welke tool het beste bij jouw behoeften past.

  • Microsoft Copilot en Microsoft 365 Copilot vertegenwoordigen een nieuw tijdperk van AI-hulp van Microsoft. Deze Copilots gaan verder dan Cortana en richten zich volledig op het optimaliseren van de productiviteit in verschillende omgevingen.
  • Voor bedrijfsprofessionals helpt Ctac met Microsoft 365 Copilot integratie in de belangrijkste bedrijfsapps om te helpen met documenten, analyses, presentaties, communicatie en meer. We zorgen ervoor dat je tijd bespaart op handmatige workflows door gebruik te maken van AI om weloverwogen suggesties en inhoud te genereren.
  • Voor individuele gebruikers brengt Microsoft Copilot AI rechtstreeks in de Windows 11-interface. Het stroomlijnt systeempersonalisatie, taakautomatisering en het opzoeken van informatie om ervaringen aan te passen.
  • Beide tools beloven de productiviteit aanzienlijk te verbeteren door de geavanceerde AI-mogelijkheden van Microsoft toe te passen. 365 Copilot is gericht op workflows voor wereldwijde ondernemingen, terwijl Microsoft Copilot interacties op OS-niveau stroomlijnt voor thuisgebruikers. Inzicht in de verschillende doelen, integraties en gebruikssituaties is essentieel om te kunnen profiteren van de juiste Copilot voor jouw behoeften.

Conclusie

Als het bepalen van de beste strategieën voor de toepassing van AI een uitdaging is, kunnen integrators zoals Ctac Intranet helpen. Met onze expertise in het inzetten van Microsoft-technologieën begeleiden we klanten bij het integreren van tools zoals Microsoft 365 Copilot om de productiviteit in hun organisatie te verbeteren. Neem vandaag nog contact met ons op om te beginnen met het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf.

Schrijf je in voor onze Copilot workshop

Zoek je naar manieren om meer te doen in minder tijd? Tijdens de Microsoft 365 Copilot Workshop ontdek je hoe Microsoft 365, aangevuld met Copilot, jouw werkprocessen kan optimaliseren, waar je ook werkt.