Door een globaal tekort aan materialen lopen manufacturing-bedrijven tegen grote productie- en leveringsproblemen aan. Hoe zorg je ervoor dat je als bedrijf een goede balans houdt tussen genoeg, maar niet te veel voorraad? Host Fabienne de Vries spreekt hierover in de nieuwste Ctalk met specialisten uit de markt.
Martijn van Eijl is Director Sales bij Ctac
En heeft er in zijn werk dagelijks mee van doen, de tekorten in de markt. Martijn: “Dat was en ís nog steeds hot topic. Er is een tekort aan personeel en aan grondstoffen. En de grondstofprijzen zijn ook nog eens enorm gestegen.” Dat heeft een gigantische impact op het bedrijfsproces, zo legt hij uit. Martijn: “Als er een tekort is aan grondstoffen, kan het product niet gemaakt worden. Je weet niet wanneer je kan starten met produceren. En ook niet wanneer je mensen kan inplannen, of het vervoer. Je weet niet wanneer het product in de winkels ligt, winkeliers weten niet wanneer ze spullen kunnen verwachten. Het heeft, kortom, effect op de hele keten.”
Inzicht in en overzicht over het bedrijfsproces zijn daarom nu essentiëler dan ooit.
Het verzamelen van de juiste data is hierbij fundamenteel. Martijn: “Dat maakt onder meer voorspelbaar hoeveel voorraad je nodig hebt. Je wil op dit moment niet te veel voorraad houden, want grondstoffen zijn nu heel erg duur. Maar je weet ook niet of die prijs gaat stijgen of dalen. Bovendien wil je wel genoeg hebben om te kunnen leveren.”
Basak Cinlar is Industry Value Advisor bij SAP.
Basak beaamt dat het begint bij het verzamelen van data vanuit verschillende bronnen. Maar ook dat pas al die data sámen voor dat inzicht en overzicht zorgen. Basak: “Je wil weten wat voor gevolgen een verandering heeft op bijvoorbeeld het productieproces, de supply chain, of op finance. En ook wil je antwoord op de vraag hoe je kunt zorgen voor maximale productiviteit, of dat je produceert waar de markt om vraagt. Met SAP S/4HANA, onze public cloud ERP-softwareoplossing, kun je goed terug- én vooruitkijken. Op basis daarvan kunnen bedrijven meer in scenario’s gaan denken en betere risicoanalyses maken.”
En er is nóg een enorme kans voor bedrijven die hun bedrijfsproces gaan verbeteren
En dat is: verduurzamen. Basak: “In de nabije toekomst is duurzaam werken geen keuze meer, maar een verplichting. Er komt meer en meer wetgeving voor bedrijven om hun CO2 footprint te verkleinen. Bedrijven moeten duurzaamheid integreren in hun totale bedrijfsproces. Als je dan toch aan de slag gaat met het automatiseren, dan kan dit aspect hierin worden meegenomen.”
Als bedrijven het lastiger krijgen, dan zien we dat de CO2 footprint belangrijker wordt, voegt Martijn toe. “Bedrijven gaan er extra op letten, ze zijn bijvoorbeeld meer bezig met energieverbruik. Met S/4HANA komt er ook integraal overzicht over en inzicht in de CO2 footprint.”
S/4HANA is een springplank naar digitale transformatie, merkt Basak op: “IT verandert van een serviceprovider naar een proactieve business enabler. S/4HANA draagt zorg voor je core business processen. Het maakt mogelijk dat je kunt blijven innoveren, waardoor je op alle fronten competitiever in de markt kunt staan.”