Bij phishing denken veel mensen nog aan een ongeloofwaardig mailtje dat in je spamfolder belandt. Maar de afgelopen jaren is phishing veel geavanceerder en dus gevaarlijker geworden. Dat kan ook bij jouw organisatie voor grote problemen zorgen. In dit blog geven we vier tips om subtiele en gerichte phishingstrucs van hackers tijdig te herkennen én te elimineren.

Hoe vaak krijg jij mailtjes van collega’s? Waarschijnlijk zo vaak, dat je er meestal doorheen scrolt zonder al te veel over na te denken. Als in één van deze mails een link staat, klik je daar misschien wel op. Want, zo redeneer je, een mailtje van mijn collega zal toch wel betrouwbaar zijn?

Mail van je HR-manager

Niet, dus. Of althans: niet altijd. Want een van de nieuwste trends in phishing is het gebruik van zakelijke e-mailadressen van prominente collega’s. Deze namen en mailadressen zijn door hackers vrij simpel te vinden. Sociale media, zoals LinkedIn, bieden vaak al uitkomst.

Cybercriminelen sturen je vervolgens een geloofwaardig mailtje, met als afzender bijvoorbeeld je HR-manager of CFO. Soms zelfs voorzien van bedrijfslogo en digitale handtekening. Het overkwam een organisatie onlangs nog: een zogenaamde marketingmanager vroeg een collega om voor een marketingevent Bol.com-bonnen ter waarde van € 5.000 te bestellen en de codes door te sturen. De betreffende medewerker deed dit, met als gevolg dat de codes in handen kwamen van cybercriminelen.

Vier voorwaarden om phishing te voorkomen

Hoe voorkom je dat jouw medewerkers in een phishing-val trappen? Bewustwording speelt daarbij een belangrijke rol, maar ook het gebruik van de juiste tools en processen. Dit kan jouw organisatie doen:

1. Bewustwording en training van medewerkers

Phishing speelt in op menselijke zwakheden. De sleutel om phishing te voorkomen, ligt dus voor een groot deel bij je mensen. Train je medewerkers dus regelmatig in het herkennen van phishingaanvallen. Bijvoorbeeld met workshops, webinars of simulaties. Zo werk je aan bewustzijn én houd je je medewerkers op de hoogte over de nieuwste phishingmethoden die cybercriminelen gebruiken. Hoe beter je mensen geïnformeerd zijn, hoe kleiner de kans dat ze in de val trappen.

2. AI-gedreven e-mailfilters en software

Voordat een menselijke fout gemaakt kan worden, zoals ingaan op een nepmail, kan software deze fout al voorkomen. Geavanceerde e-mailfilters en antivirussoftware identificeren én blokkeren deze phishingberichten tijdig. Kunstmatige intelligentie (AI) helpt hierbij. Door AI-gedreven oplossingen te implementeren, krijg je in een zo vroeg mogelijk stadium meldingen bij verdachte patronen en afwijkend mailverkeer.

3. Continue monitoring en een incident response plan

Een dedicated security team is onmisbaar om hackers een stap voor te blijven. Cybersecurity is namelijk een continu proces en een phishingaanval kan op ieder moment plaatsvinden. Door voortdurend te monitoren en risico’s te detecteren, kan je snel ingrijpen als dat nodig is. Zorg ook voor een gedegen incident response plan, dat direct in werking treedt zodra er vermoedens zijn van een geslaagde phishingaanval. Dit plan bevat jouw stappen voor isolatie, analyse en herstel van de aanval.

4. Zorg voor rapportagetools, richtlijnen en evaluaties

Wat doen je medewerkers als ze een verdachte mail zien? Als hier geen duidelijke procedure voor is, is de kans groot dat je medewerker deze verdachte mail simpelweg negeert en niet rapporteert. Zo mis je de kans om deze phishingpoging te analyseren en mogelijk voor de toekomst te elimineren. Zorg daarom voor heldere rapportagetools en richtlijnen voor medewerkers om verdachte e-mails te rapporteren. Tijdens periodieke evaluaties zijn deze gerapporteerde incidenten jouw bagage om trends te ontdekken en je beveiligingsmaatregelen verder te verbeteren.

Ctac beschermt je tegen phishing

Bij Ctac begrijpen we de dreiging die phishing vormt voor je organisatie. Daarom bieden we een compleet pakket aan oplossingen om je te beschermen tegen deze cyberaanvallen. Van bewustwordingstrainingen en geavanceerde softwareoplossingen tot monitoring door een gespecialiseerd team – wij zorgen ervoor dat jouw organisatie veilig blijft.