Een kasteel heeft meerdere beveiligingslagen. Dat begint vaak met een slotgracht en een ophaalbrug. Voordat je de schatkamer van het kasteel bereikt, kom je dikke muren, versterkte torens, bewapende wachters en beveiligde poorten tegen. Jouw SAP landschap is jouw fort. Maar hoe zorg je ervoor dat indringers buiten de deur blijven? In dit blog laten we zien hoe je met 5 simpele stappen zorgt voor een veilig SAP landschap.

Een hack is de nachtmerrie van iedere organisatie. Toch valt er voor veel bedrijven nog veel te winnen op het gebied van cyberbeveiliging. Een veilige SAP omgeving vraagt om een sterke fundering, goede bewaking en continu onderhoud. Dat kan met behulp van de volgende stappen:

Stap 1: focus op de basis & Defense in Depth

Een nieuwe toren bouwen heeft weinig zin als de rest van je kasteel een bouwval is. En een nieuw en geavanceerd slot op de voordeur van je huis is zinloos als de achterdeur niet sluit. Beveiliging begint altijd bij de basis. Iedere deur of muur moet stevig zijn en ieder raam moet goed sluiten. De ene beveiligingslaag versterkt dan de andere en alleen dan houd je indringers buiten. Dat geldt voor een kasteel, voor je huis en ook voor je SAP landschap. Dat noemen we Defense in Depth. Zorg voor een stevig fundament, dan voeg je later zorgeloos nieuwe functionaliteiten toe.

Stap 2: let goed op ‘Patch Tuesday’

Goed beveiligd zíjn is belangrijk, maar goed beveiligd blíjven is nóg belangrijker. ‘Patch Tuesday’ houdt in dat SAP op iedere tweede dinsdag van de maand nieuwe security notes publiceert. Deze notities geven aan welke kwetsbaarheden er zijn ontdekt en hoe je deze kunt dichten. Wees hier scherp op, je loopt onnodig risico als je deze waarschuwingen in de wind slaat. Kijk ook naar de Common Vulnerability Scoring System (CVSS)-score van elke security note. Deze CVSS-score is gebaseerd op onder meer de impact van deze mogelijke kwetsbaarheid voor jouw organisatie en helpt je om de ernst en prioriteit ervan in te schatten. Notes met een hoge score zijn essentieel voor je SAP omgeving, notes met lage score bevatten bijvoorbeeld kleine correcties. Deze SAP notes helpen je om proactief op dreigingen te reageren.

Stap 3: reageer snel op SAP HotNews

SAP werkt met Patch Tuesday omdat het niet een voortdurende stroom aan niet-urgente security notes wil sturen. Om mogelijke kwetsbaarheden op een overzichtelijke én behapbare manier over te brengen, bundelt het deze waarschuwingen in Patch Tuesday. Maar naast deze security notes ontvang je soms per mail een noodsignaal met het stempel SAP HotNews. Dit betekent dat er een ernstige kwetsbaarheid of bug is ontdekt die direct aandacht vereist. Daar moet je als organisatie altijd alert op zijn, want deze berichten kunnen op ieder moment verschijnen.

Heb je de technische kennis in huis? Dan kun je zelf aan de slag met deze noodsignalen. Anders is het slim om de hulp van een specialist in te schakelen. Zo houd je jouw kasteel altijd up-to-date en veilig.

Stap 4: inzicht met de Ctac Security Optimalisatie Service

Verbetering begint bij inzicht. De Ctac Security Optimalisatie Service (CSOS) helpt je om te zien waar je staat. Een CSOS bestaat uit:

  • Identificatie & Analyse
  • Evaluatie van bevindingen
  • Bespreken en prioriteren van mitigerende maatregelen

 

De CSOS biedt een helder overzicht van de beveiligingsstatus van je SAP omgeving. Zie het als een bouwtechnische keuring van je kasteel. De CSOS doorloopt alle lagen en daarbij beoordelen we allerlei factoren, van compliance tot technische risico’s. Zo zie je waar de zwakke plekken zitten en welke maatregelen nodig zijn om je aanvalsoppervlakte zo klein mogelijk te houden. Deze analyse bespreken we met jou. Samen komen we tot vervolgstappen om je beveiliging op orde te brengen én te houden.

Stap 5: proactieve security monitoring

Een kasteel kan niet zonder alerte bewakers. Hetzelfde geldt voor je SAP landschap. Met security monitoring houd je continu zicht op wat er in jouw landschap gebeurt. Een SIEM (Security Information and Event Management) -oplossing zorgt ervoor dat verdachte activiteiten direct opvallen. Een medewerker van finance die facturen boekt? Geen probleem. Maar als een magazijnmedewerker dat ineens doet, is dat een ongewone actie die direct aandacht vereist. Door dergelijke incidenten tijdig te monitoren, kun je snel ingrijpen en schade voorkomen.

Daarnaast gaat het Security Operations Center (SOC) van Ctac een stap verder. Dit team van beveiligingsexperts vormt de centrale verdediging van jouw digitale fort. Terwijl de monitoringtools voortdurend bedreigingen in kaart brengen, zorgt ons SOC voor een gelaagde, proactieve aanpak van je beveiliging. Het bewaakt je omgeving dag en nacht, minimaliseert de impact van incidenten en versterkt je organisatie tegen steeds geavanceerdere aanvallen. Zo houd jij de controle over je SAP landschap.

Wil je meer weten?

Een veilige SAP omgeving vraagt om aandacht, inzicht en de juiste maatregelen en resources. De experts van Ctac helpen je graag om de juiste verdedigingslinies op te zetten en je SAP omgeving veilig te houden.